Ook voor jouw trouwe viervoeter is mondhygiëne zeer belangrijk. Net zoals voor ons, mens moet het gebit goed worden verzorgd. Volgens deskundigen heeft 80% van de honden ouder dan drie jaar reeds tekens van tandziektes en tandvleesproblemen door een gebrek aan hygiëne.
Vaak is tandplak de boosdoener. Indien de tanden niet gereinigd worden, ontstaat tandsteen en dit gaat vaak gepaard met ontstekingen op het tandvlees. Mogelijke gevolgen zijn een slechte adem, bruine en/of loss tanden en soms zelf zware infecties op hart, lever en nieren.

Hoe merk je tandproblemen op?

  • Aanhoudende slechte adem
  • Bij een overmatig speekselproductie
  • Problemen tijdens het eten
  • Regelmatige manuele controle thuis

Hoe kan je dit voorkomen?

Er zijn allerlei producten op de markt om tandplak tegen te gaan.

Kauwsticks

Afbeeldingsresultaat voor dentasticksEerst en vooral zijn er de gekende sticks en variaties hierop. De een al wat gezonder dan de andere maar vaak weinig effectief. Om de tanden te reinigen dient de hond hier namelijk minstens 10 minuten op te kauwen. Iets wat veel baasjes wel al zullen gemerkt hebben dat dat weinig realistisch is.

Tandenborstels

Uiteraard bestaan ook tandenborstels en tandpasta voor honden. Mechanische reiniging blijft de beste keuze voor het onderhoud van het gebit. Het is zeer belangrijk dit van jongs af aan reeds te leren aan je pup. Gebruik een vingertandenborstel en beloon hem of haar nadat ze de tanden hebben laten reinigen. Sommige honden houden hier echt niet van en ook veel baasjes kijken hier tegen op en doen dit niet echt adequaat. Gebruik ook speciale tandpasta voor honden, daar in de menselijke varianten onder andere fluor zit, wat schadelijk is voor de hond.

Bristle Bone

Afbeeldingsresultaat voor Bristle bone busy buddyEen tussenoplossing is de Bristle Bone van Busy Buddy. een speeltje ontwikkeld met borstels en silicone om het gebit te reinigen terwijl uw hond kauwt op de runderschijven die ertussen zitten. We raden aan deze 2 tot 3 maal per week te geven en met een maximum van 15 tot 20 minuten. Laat het bot niet achter, aangezien de meeste honden de smaak wel appreciëren en blijven bijten tot het nylon bot sneuvelt. Voor extra reiniging kan je ook nog wat hondentandpasta op de borsteltjes smeren.

Andere

Gedroogde snacksOok een hele resem aan natuurlijke snacks als Oren, Bullepezen, Longen, vissehuiden en alle andere zaken waar uw hond op kauwt zijn goed voor het gebit. Net als kauwspeelgoed zoals Kong, AFP, …
Uiteraard niet overdrijven met snoepjes, maar eentje per dag kan geen kwaad.

Voeding

Qua voeding heeft elke voeding een andere uitwerking.
Versvoer en natvoer zijn veel zachter van structuur dan brokken. Hierdoor is extra verzorging nodig daar de tanden minder geschuurd worden, maar ook meer restjes achter blijven tussen de tanden.

Dierenarts

Indien je merkt dat het gebit echter in slechte staat is, vergeet dan zeker geen bezoek te brengen aan de tand/dierenarts. Ook een periodieke controle kan zeker geen kwaad!
Bij de dierenarts wordt het tandsteen onder verdoving verwijderd door detartratie( Mechanisch verwijderen doormiddels van ultrasoon) en het polijsten van de tanden. Het is zoals een bezoek aan de tandarts. Daarna vertrek je opnieuw van een proper gebit, tandplak- en tandsteenvrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *